Skip to main content

Workshop Bouwen aan gemeenschappen

Wil je graag in je wijk of buurt aan gemeenschapsvorming werken of wil je een proces opzetten waar de nadruk bij de mensen en de gemeenschap zelf ligt? Dan is deze workshop misschien wel iets voor jou. Tijdens deze workshop geven we je graag inzicht in een aantal basisprincipes van krachtgericht en netwerkgericht werken en bieden we tools om aan de slag te gaan.

Wat mag je verwachten?

Tijdens deze workshop ga je aan de slag met het Asset Based Community Development-model van John McKnight. Je vertrekt vanuit je eigen buurt en gaat op zoek naar ‘schatten in de buurt’. Samen bekijken we hoe je stap voor stap buurtbewoners warm kan maken, interesse doet krijgen en initiatief laat nemen in hun eigen buurt.

We vertrekken vanuit de context van jouw buurt en bieden ruimte aan jouw vragen en ervaringen. Het resultaat is de opmaak van een ‘alternatieve’ sociale kaart gemaakt met meerdere dimensies, waarin niet alleen voor de hand liggende spelers in beeld komen, maar evengoed burgerinitiatieven, de bakker, de moskee, het skatepark…

Wat neem je mee naar huis?

Op het eind van deze workshop:

  • heb je inzicht in het ABCD-model
  • heb je via het ABCD-model een ander zicht op jouw buurt
  • beschik je over een stappenplan om samen met burgers krachtgericht aan de slag te gaan

Voor wie?

Deze workshop is bedoeld voor iedereen die aan gemeenschapsvorming wil doen.

Praktisch

  • De vorming vindt plaats in Leuven op donderdag 13 oktober en in Gent op woensdag 5 oktober telkens van van 9u30-12u30 
  • De deelnameprijs bedraagt 35 euro en kan overgeschreven worden op rekeningnummer BE82 7370 1766 6268 met vermelding van je naam en de gekozen workshop. 
  • Inschrijven kan via contact
  • Burgers en kleinschalige burgerinitiatieven kunnen steeds gratis deelnemen.
  • Indien de standaarddeelnameprijs toch een belemmering vormt om deel te nemen, zoeken we graag samen een oplossing
  • De begeleiding is in handen van Geertrui Vandelanotte (geertrui.vandelanotte@burgersaanzet.be) en Emilie Van Daele (emilie.vandeaele@burgersaanzet.be, 0472 62 29 48). Je kan hen ook contacteren voor meer informatie.
Gelieve uw straat en nummer, postcode en stad in te vullen
Gelieve uw straat en nummer, postcode en stad in te vullen