Skip to main content

Workshop Bouwen aan gemeenschappen

Wil je graag in je wijk of buurt aan gemeenschapsvorming werken of wil je een proces opzetten waar de nadruk bij de mensen en de gemeenschap zelf ligt? Dan is deze workshop misschien wel iets voor jou. Tijdens deze workshop geven we je graag inzicht in een aantal basisprincipes van krachtgericht en netwerkgericht werken en bieden we tools om aan de slag te gaan.

Wat mag je verwachten?

Tijdens deze workshop ga je aan de slag met het Asset Based Community Development-model van John McKnight. Je vertrekt vanuit je eigen buurt en gaat op zoek naar ‘schatten in de buurt’. Samen bekijken we hoe je stap voor stap buurtbewoners warm kan maken, interesse doet krijgen en initiatief laat nemen in hun eigen buurt.

We vertrekken vanuit de context van jouw buurt en bieden ruimte aan jouw vragen en ervaringen. Het resultaat is de opmaak van een ‘alternatieve’ sociale kaart gemaakt met meerdere dimensies, waarin niet alleen voor de hand liggende spelers in beeld komen, maar evengoed burgerinitiatieven, de bakker, de moskee, het skatepark…

Wat neem je mee naar huis?

Op het eind van deze workshop:

 

  • heb je inzicht in het ABCD-model
  • heb je via het ABCD-model een ander zicht op jouw buurt
  • beschik je over een stappenplan om samen met burgers krachtgericht aan de slag te gaan

Voor wie?

Deze workshop is bedoeld voor iedereen die aan gemeenschapsvorming wil doen.

Door wie?

De begeleiding is in handen van Emilie Van Daele (emilie.vandaele@burgersaanzet.be) en Geertrui Vandelanotte (geertrui.vandelanotte@burgersaanzet.be) Je kan hen ook contacteren voor meer informatie.

Praktisch

De eerstkomende datum ligt nog niet vast.

Houd deze pagina in de gaten als je interesse hebt.
Schrijf je ook zeker in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.,

Deelnameprijs: 35 euro

Overschrijven op rekeningnummer BE82 7370 1766 6268 met vermelding van je naam en de gekozen workshop + datum.

Burgers en kleinschalige burgerinitiatieven kunnen steeds gratis deelnemen. Indien de standaarddeelnameprijs toch een belemmering vormt om deel te nemen, zoeken we graag samen een oplossing.