Skip to main content

Vrijwillig engagement

De voorbije jaren werd, alleen al door de coronacrisis, nog maar eens duidelijk dat er naast een goed draaiende hulp- en zorgverlening ook nood is aan engagement van burgers ten opzichte van elkaar. Deze vrijwillige, wederzijdse betrokkenheid is het fundament van elke goed draaiende samenleving.  

BurgersAanZet ziet dit vrijwillig zorg dragen voor elkaar – in de breedst mogelijke zin van het woord – als een volwaardige pijler. Kenmerkend voor deze pijler is dat:

  • die vertrekt van de kracht van mensen en gemeenschappen
  • die een levensnoodzakelijke aanvulling is op ons bestaand professioneel ondersteuningscircuit en niet enkel ‘in plaats van’ of ‘in dienst van’.
  • burgers die zich vrijwillig engageren voor een ander doen dit vanuit persoonlijk engagement en betrokkenheid, wat voldoening en zingeving betekent en een ongelofelijke meerwaarde is.
  • dit vrijwillig engagement soms vanuit een organisatie, soms vanuit een meer spontane, persoonlijke betrokkenheid gebeurt.
  • ook deze pijler belangrijk is, zowel op niveau van de individuele burger als op niveau van onze samenleving.

Op zoek naar inspiratie rond hoe je met een zeer brede, inclusieve bril kan kijken naar de vele vormen en uitingen van vrijwillig engagement? Zin om met burgers aan de slag te gaan? BurgersAanZet helpt je graag op weg.