Skip to main content

Chateau Superette is een buurtwinkel, een initiatief van Marienstede vzw. De buurtwinkel is gelegen in het centrum van Dadizele, in een domein waar ook een park, de plaatselijke bibliotheek en de toeristische dienst is gevestigd. Je ziet er joggers, naast spelende kinderen en mensen in een rolstoel. Je ervaart onmiddellijk hoe het voelt om in een inclusieve samenleving te leven.

BEZOEK HUN SITE

De zoektocht naar ontmoeting

“Bij elk nieuw initiatief van Marienstede vertrekken we vanuit twee punten. Enerzijds kijken we naar de talenten van de bewoners en anderzijds denken we aan de noden van de inwoners van Dadizele en omgeving. Welke talenten en goesting hebben we in huis, welke diensten kunnen we daar mee uitbouwen én wat kan mensen naar hier brengen en hoe moedigen we hen aan om elkaar te ontmoeten?”

De mensen in de winkel

Het begrip “instelling” werd al lang geleden verwijderd uit de terminologie van Marienstede. Ze omschrijven zichzelf als een centrum waar mensen de kans krijgen om hun talenten te ontdekken. Hun medewerkers zijn regisseurs van de dromen van mensen. Ook de Superette is een manier om kwetsbare mensen betekenis te geven. In Marienstede zijn ze creatief in hun zoektocht naar oplossingen. Zo werkten ze, samen met enkele partners, Kassa Nova uit, een slimme kassa waar beperkingen omgezet worden in talenten. Van elke kassier werd een profiel opgemaakt met daarbij ook aandacht voor de beperkingen. Kassa nova houdt rekening met deze beperkingen. Zo is er een spraakcomputer waardoor een kassier die niet kan praten, met jou kan afrekenen.

Het was ons dan ook van bij de aanvang duidelijk dat onze superette ook een koffie-en ontmoetingsplaats moest worden. Zo hebben we de bank voor onze trouwe hondenwandelaars. Elke dag om 16u komen ze samen, drinken een koffie op ons terras, praten even en maken dan samen een wandeling.

Lieven