Skip to main content

De Babbelbus is een sociaal initiatief. Als mobiele ontmoetingsplaats staat ze helemaal in het teken van dromen, verbinding en hoop. Naast een keuken, salon en buitenterras is de bus uitgerust met inhoudelijk materiaal waarbij iedereen gestimuleerd wordt om zichzelf en elkaar beter te leren kennen.

“Onze babbelbus is een soort van buurthuis op wielen waar mensen uit de buurt vrij kunnen binnenstappen en met elkaar babbelen bij een gratis kopje koffie of een kom verse soep met balletjes”, zegt Eva Gilis van vzw Samen Plannen uit Arendonk.

Achter elke huisgevel schuilt een verhaal. Het doelpubliek is iedereen, maar vooral kansarmen, daklozen, alcoholverslaafden, mensen met een burn-out, gevangenen, geïnterneerden of mensen meteen beperking. Vaak gaat het om mensen die al bij diverse hulpinstanties aanklopten, maar toch nog altijd door de mazen van het net vallen.”

BEZOEK HUN SITE

Zorgvuldige zorgzoekers

In het jargon worden ze ‘zorgwekkende zorgmijders’ genoemd. “Wij noemen ze liever ‘zorgvuldige zorgzoekers’: mensen die gewoon nog niet gevonden hebben wat ze zoeken. En precies daarin onderscheiden wij ons van andere sociale verenigingen. Bij ons is iedereen welkom, zonder afspraak, zonder uitsluiting, zomaar en gratis. Wij noemen onszelf daarom ook geen hulpverleners, maar hoopverleners. Onze aanpak is basic: we vragen gewoon waar de mensen nog van dromen. Daarna zoeken we samen uit hoe we die droom kunnen realiseren en maken we daar samen werk van. Zo geven we hen weer hoop op een gelukkig leven.”