Skip to main content

Een betaalbare woning voor vluchtelingen? Die realiseerde de Gentse buurtgroep De Volle Aflaat in Sint-Amandsberg. De Volle Aflaat heeft mensen met een hart voor vluchtelingen gemobiliseerd om mee te investeren in een betaalbare huurwoning voor een vluchtelingengezin. Het huis werd in 2020 aangekocht en opgefrist in samenwerking met wooncoop. Nu wordt de woning bewoond door een gezin van erkende vluchtelingen. De buurtgroep helpt de nieuwe bewoners hun weg te vinden. Om de lage huurprijs te garanderen werd aan de investeerders gevraagd  om voor een periode van 5 jaar afstand te doen van rendement. In andere woorden: het geld van de investeerders blijft evenveel waard terwijl ze mensen in nood helpen!

BEZOEK HUN SITE

“Wij wilden een concreet antwoord bieden op de woningnood voor vluchtelingen in Gent. Ook zij die erkend zijn als vluchteling hebben het immers zeer moeilijk om een woning te huren. Niet alleen omwille van de hoge prijzen maar ook omdat zij de taal vaak niet goed spreken. Zo worden ze van het kastje naar de muur gestuurd. Als wij iets van die mensen vragen, moeten we ook in hen investeren.”

– Marjan Hillewaere in De Morgen, 26 november 2020. Het project ging over één woning, maar De Volle Aflaat wil andere buurtgroepen overal in België inspireren en stimuleren tot gelijkaardige initiatieven.