Skip to main content

Grondig Anders; een open moestuinplek, waar groenten en fruit lokaal en biologisch groeien en waar mensen elkaar makkelijk vinden – samen op zoek naar een aangename manier van leven, leren en werken (gezond – gelukkig – gelijk), onder het motto “Plezier is belangrijker dan sla!”.  

BEZOEK HUN SITE

Het initiatief Grondig Anders kent diens basis bij drie vrienden genaamd Annelies Demyttenaere, Bart Neirynck & Pieter Devos. Na een inspirerend gesprek op café, startten ze een zoektocht naar een stuk grond waar ze samen groenten konden planten, buiten konden zijn en samen tijd konden doorbrengen. Vandaag de dag telt Grondig Anders ruim 40 afnemers die elk 1€ per dag betalen voor hun groentepakketten en straalt ‘den hof’ van de bedrijvigheid en gezelligheid. Mensen die pakketten komen halen, mensen die goesting hebben om hun handen uit de mouwen te steken, iemand die gewoon zin heeft om er te zijn, … het kan allemaal!

Voorts stond ‘buurten’ stond bij Grondig Anders vanaf de aanvang centraal. Andere mensen leren kennen, samen plannen maken om iets te planten en uit te proberen, recepten uitwisselen; Grondig Anders moedigt het graag aan. Er zijn slechts 2 regels; (1) we maken niets kapot van iemand anders en (2) iedereen mag mee-maken. Zo worden de groenten die niet worden afgehaald, door het Lichterveldse Buurtpunt versneden tot soep en wordt deze aangeboden aan de bewoners van assistentiewoningen in het centrum van Lichtervelde. Ook jongeren met een beperking komen regelmatig langs om te ervaren wat het is om in een moestuin te werken. Dit alles belichaamd eveneens het sterke geloof van de drie trekkers in de talenten van mensen, vanuit gelijkwaardigheid en wederkerigheid.